zondag 28 januari 2018

Een man met een passie

Als kind heb ik eens een vlieger gemaakt.
Ik kan niet meer herinneren waar of hoe, maar ik heb een vage herinnering aan groen vliegerpapier dat om touwtjes gelijmd werd.
Ik ging met mijn vader naar een veld in de buurt, maar we kregen de vlieger niet de lucht in.
Mijn vader kreeg een enorme driftaanval en de vlieger verdween.
In de zomervakantie was er bij de kinderactiviteiten in het dorp ook een ochtend vliegers maken, maar het was de enige activiteit waar ik niet heen mocht.
Dus maakte ik stiekem in de schuur een piepklein vliegertje, dat met geen mogenlijkheid vliegen kon.
Als kind begreep ik er niets van, maar nu ik een dagje ouder wordt denk ik, dat mijn vader, die al vroeg wees was, gewoon niet wist hoe het moest.
En in die tijd had je nog geen YouTube.


Afgelopen dinsdag bracht ik een bezoek aan het vliegermuseum in Ommen.
Ik kreeg een boeiende rondleiding met veel verhalen over techniek, materialen, beschilderingen, aerodynamica, vliegerevenementen.
Mocht in het atelier kijken en materialen voelen.


Tot mijn verbazing voelde ik me helemaal in m'n element.
Want hoewel ik echt niets van vliegeren weet (wist), buitelden er overal puzzelstukjes uit mijn creatief, grafisch, werktuigbouwkundig, vrijwilligers en onderwijs verleden over en door elkaar.


Als er iets is waar ik van kan genieten dan is het van mensen met een passie.
De gedrevenheid waarmee mijn gastheer mij verhaalde over de bouw en werking van zijn vliegers, over elke nieuwe ontdekking, elk stapje dat ie weer verder kwam in het ontwikkelen van een vlieger.
De liefde voor wat ie maakt en aan anderen leert en laat zien, zorgde er voor dat ik twee uur aan zijn lippen bleef hangen.


Hij wordt er niet rijk van Riks Siemons, maar hij heeft een prachtige passie.
Ik heb een byzonder mens ontmoet en ik hoop dat ik ooit een keer in de gelegenheid zal zijn om zijn vliegers te zien vliegen.


De twee rommelige fotos zijn van mij, de andere heb ik, met toestemming van Riks van de website gehaald, waar je ook echt even moet gaan kijken naar de andere fotos.

Riks en zijn vliegers, waren afgelopen najaar ook te zien in het programma Geloof en een hoop liefde van de EO.


6 opmerkingen:

 1. HIer is elk jaar een vliegerfestival en dat blijft fascinerend voor jong en oud. Leuke foto's heb je gemaakt. Groet El

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier mag niet gevliegerd worden vanwege de vliegbasis volgens mij.
   Toen ik nog aan de kust woonde heb ik uit de verte weleens iets gezien.

   Verwijderen
 2. Zonet heb ik het filmpje bekeken, en ben het met je eens , een bijzonder mens is Rik met zijn passie voor vliegeren ! Ik hoop dat jij inderdaad nog eens in de gelegenheid komt zijn vliegers te zien vliegen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tot mijn schande heb ik nog NOOIT gevliegerd... Misschien omdat ik opgroeide in een bosrijke omgeving? Maar we waren toch elke zomer de hele vakantie aan zee? Eigenlijk hoop ik het toch ooit nog eens te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grijns, dan moeten we maar eens een workshop bij Riks boeken .

   Verwijderen