Ik viste dit recept ergens van internet en voegde er nog wat aan toe, waardoor de ijsmachine bijna overstroomde.
Maar dat mag de pet niet drukken.
ingredienten:
1 vanillestokje
4 eierdooiers
250 ml volle melk
250 ml slagroom
150 gr witte basterdsuiker
een half kopje ongezouten noten
Klop in een kom de slagroom met een mixer half stijf.
Vanillestokje opensnijden en met mespunt merg eruit schrapen.
Zorg dat er geen deeltjes van vanillepeul loskomen.
Splits de eieren.
Gooi het eiwit weg of gebruik het voor een ander gerecht.
Klop in een andere kom de eierdooiers met de basterdsuiker met een mixer tot een dikke, gelige crème.
Roer het vanillemerg erdoor.
Schenk geleidelijk, al kloppend, de melk bij het dooiermengsel.
Schep de slagroom erdoor en roer tot er een homogeen mengsel ontstaat.
Als je machine verschillende standen heeft schakel hem dan in op stand voor compact ijs
Schenk het mengsel via de vulopening in de kom en laat het in 40-50 min. tot smeuïg ijs draaien.
Hak de nootjes fijn met een hakmolentje en schenk na 30 minuten het haksel door de schenkopening bij het ijs.
Blijft het haksel bovenop mee draaien zet dan even de machine uit en meng het met een houten lepel even door het ijs.
Als je het ijs niet direct op gaat eten, of je wilt het nog even verder op laten stijven, schep je het met een houten spatel in een diepvriesdoos.
Bewaar tot gebruik (max. 1 week) in de diepvries.
Neem het ijs voor gebruik uit het diepvries en laat het in de koelkast in 15-20 min. of op het aanrecht in 5-10 min. op temperatuur komen tot het schepbaar is.
zaterdag 31 januari 2015
zondag 25 januari 2015
IJs maken
Ik ben gek op ijs.
Daar kun je me snachts mijn bed voor uit halen.
Maakte vroeger ook wel zelf ijs, met appelmoes in van die vormpjes of door stukken watermeloen in te vriezen.
Maar gisteren kocht ik voor €5 een ijsmachientje, dus nu kan het echte werk beginnen.
Ik vond vele recepten op internet, die kun je terug vinden op pinterest, maar ik had de meeste ingrediënten niet in huis, dus ben ik aan de slag gegaan met wat ik wel had.
Een simpel recept met maar twee ingrediënten, maar het resultaat is een verrukkelijk fris ijs, dat volgens mij wel beter past bij een warme zomerse dag dan bij het koude weer van vandaag.
300 gr perzikken uit blik
Een scheutje sap uit het blik
1/4 l biogarde roer
Staafmixer
IJsmachine
Zet het koel element van de ijsmachine een dag van te voren in de vriezer
Snij de perzikken in stukjes
Pureer ze met een staafmixer tot moes
Voeg de biogarde roer toe en meng het door elkaar
Zet de ijsmachine aan en giet het mengsel er in.
Laat de ijsmachine 20-40 minuten draaien.
Schep het ijs over in een afsluitbaar bakje en laat het verder opstijven in de vriezer
Nb na opstijven blijkt het ijs zo hard als de fruitijsjes uit de winkel.
Volgende keer ga ik dus mijn ijsvormpjes uit het stof halen en er ijsjes op een stokje van maken.
Daar kun je me snachts mijn bed voor uit halen.
Maakte vroeger ook wel zelf ijs, met appelmoes in van die vormpjes of door stukken watermeloen in te vriezen.
Maar gisteren kocht ik voor €5 een ijsmachientje, dus nu kan het echte werk beginnen.
Ik vond vele recepten op internet, die kun je terug vinden op pinterest, maar ik had de meeste ingrediënten niet in huis, dus ben ik aan de slag gegaan met wat ik wel had.
Een simpel recept met maar twee ingrediënten, maar het resultaat is een verrukkelijk fris ijs, dat volgens mij wel beter past bij een warme zomerse dag dan bij het koude weer van vandaag.
300 gr perzikken uit blik
Een scheutje sap uit het blik
1/4 l biogarde roer
Staafmixer
IJsmachine
Zet het koel element van de ijsmachine een dag van te voren in de vriezer
Snij de perzikken in stukjes
Pureer ze met een staafmixer tot moes
Voeg de biogarde roer toe en meng het door elkaar
Zet de ijsmachine aan en giet het mengsel er in.
Laat de ijsmachine 20-40 minuten draaien.
Schep het ijs over in een afsluitbaar bakje en laat het verder opstijven in de vriezer
Nb na opstijven blijkt het ijs zo hard als de fruitijsjes uit de winkel.
Volgende keer ga ik dus mijn ijsvormpjes uit het stof halen en er ijsjes op een stokje van maken.
zaterdag 17 januari 2015
soms komt het op als poepen
En dan moet ik gewoon even weg.
Dus toen ik twee weken geleden een leuke aanbieding kreeg en zich ook nog spontaan een oppas aanmeldde, had ik voor ik het wist weer een huisje in Borger geboekt.
Een uur na het boeken kreeg ik keelpijn en savonds lag ik met flinke koorts te rillen en klappertanden in mijn bed.
Gelukkig was ik afgelopen maandag voldoende opgeknapt om toch op pad te gaan.
Mét 2 kortingskaartjes voor de trein, die vorige week ook nog even op mijn pad kwamen.
Maar wat was het een weer zeg.
Het stormde en regende en stormde en regende en bleef stormen en regenen.
Mijn afspraak voor dinsdag ging op het laatste moment niet door.
Het handwerkwinkeltje waar ik graag een uurtje ga kletsen met de eigenaresse was natuurlijk net deze week wegens vakantie gesloten.
Fietsen was bijna niet te doen met dit weer.
Dus ging ik dinsdag en woensdag lekker dobberen in het zwembad.
Maakte dinsdag middag een praatje bij de wereldwinkel en kocht woensdag een lekker stuk zeep bij de kringloop.
En donderdag? Donderdag deed ik helemaal niets.
Vrijdag kreeg ik voor vertrek naar huis alsnog mijn afspraak van dinsdag.
Een rondrit door het grensgebied.
Ik zag Drenthe, Groningen en Duitsland in één oogopslag.
Het landschap is er ook in de winter prachtig en er is zoveel ruimte.
En ja hoor vrijdag scheen de zon en die bleef de hele weg naar huis schijnen.
Mijn goed verzorgd achtergebleven katten waren blij me weer te zien.
En nu moet ik weer wennen aan thuis zijn, wat om duistere redenen nog niet geheel wil lukken.
Zelfs de weg van het station naar huis, leek opeens vreemd en niet vertrouwd.
Dus toen ik twee weken geleden een leuke aanbieding kreeg en zich ook nog spontaan een oppas aanmeldde, had ik voor ik het wist weer een huisje in Borger geboekt.
Een uur na het boeken kreeg ik keelpijn en savonds lag ik met flinke koorts te rillen en klappertanden in mijn bed.
Gelukkig was ik afgelopen maandag voldoende opgeknapt om toch op pad te gaan.
Mét 2 kortingskaartjes voor de trein, die vorige week ook nog even op mijn pad kwamen.
Maar wat was het een weer zeg.
Het stormde en regende en stormde en regende en bleef stormen en regenen.
Mijn afspraak voor dinsdag ging op het laatste moment niet door.
Het handwerkwinkeltje waar ik graag een uurtje ga kletsen met de eigenaresse was natuurlijk net deze week wegens vakantie gesloten.
Fietsen was bijna niet te doen met dit weer.
Dus ging ik dinsdag en woensdag lekker dobberen in het zwembad.
Maakte dinsdag middag een praatje bij de wereldwinkel en kocht woensdag een lekker stuk zeep bij de kringloop.
En donderdag? Donderdag deed ik helemaal niets.
Vrijdag kreeg ik voor vertrek naar huis alsnog mijn afspraak van dinsdag.
Een rondrit door het grensgebied.
Ik zag Drenthe, Groningen en Duitsland in één oogopslag.
Het landschap is er ook in de winter prachtig en er is zoveel ruimte.
En ja hoor vrijdag scheen de zon en die bleef de hele weg naar huis schijnen.
Mijn goed verzorgd achtergebleven katten waren blij me weer te zien.
En nu moet ik weer wennen aan thuis zijn, wat om duistere redenen nog niet geheel wil lukken.
Zelfs de weg van het station naar huis, leek opeens vreemd en niet vertrouwd.
vrijdag 2 januari 2015
Afmaken
Ik ben nooit zo van de goeie voornemens dus het is puur toeval dat ik nu toch maar eens aan de slag gegaan ben met dingen afmaken.
Dit vest lag er al een tijdje en had alleen nog maar wat knopen nodig.
Dit vest lag er al een tijdje en had alleen nog maar wat knopen nodig.
donderdag 1 januari 2015
voor als het echt koud is
Ik had van de zomer een paar bolletjes bont bolletjesgaren op de kop getikt.
Maar toen ik er mee aan het breien sloeg bleek het te weinig.
Het te kleine sjaaltje verdween in de kast.
Totdat een paar dagen geleden iemand op facebook een paar van deze bolletjes in de aanbieding had.
Nu heb ik toch nog een lekker warme sjaal voor als het vriest.
Abonneren op:
Posts (Atom)